CV Nasıl Hazırlanır?
Günümüzde çok çeşitli formatlarda CV hazırlanmaktadır. Birçok CV hazırlama ve iş bulma sitesinde hazır formattaki CV, sadece kişisel bilgiler eklenerek print alınır. Ancak birçok CV arasından seçim yapmak da oldukça zordur. CV insan kaynakları yetkilisinin, veya işverenin eline aldığı birkaç dakika içerisinde bir etki bırakmalıdır. Bu etki CV’nin içeriği ile de yaratılabilir. Ancak herkes ODTÜ, Boğaziçi mezunu olmadığı için başka dikkat çeken detaylara yönelmesinde yarar vardır.
CV Nasıl Yazılır?
- Özgeçmişin en fazla 2 sayfa olmalı. (Akademik CV daha uzun olabilir.) Gereksiz bilgiler eklemekten kaçının.
- Uzun paragraflardan kaçınmalısın. (CV incelemelerine en fazla 1-3 dakika süre ayrılıyor)
- Birinci ya da üçüncü tekil kişi ağzıyla yazmalısın.
- Genellikle "Times New Roman" veya "Arial" gibi kolay okunabilen karakterler kullanmalı, 11 ya da 12 punto ile yazmalısın.
- Kelime ve cümlelerin altını çizmemelisin. (İnternet adresleri hariç)
- İmla kurallarına dikkat etmelisin.
- Başvurduğun pozisyona uygun bir ön yazı hazırlamalısın. Genel başvuru yapıyorsan, ön yazında hangi alanda çalışmak istediğinizi belirtmelisin.
- Takım elbiseli çekilmiş fotoğraflar eklemelisin.Facebook fotoğrafın yerinde güzel.
- Silik, bulanık, arka planı karışık fotoğraflar eklememelisin.
- E-posta adresine özen göster, isim soyadından oluşan ciddi, telefonda da kodlaması kolay bir e-posta adresi kullanmalısın.
Kariyer Hedefi
- Başvurduğun pozisyona uygun özelliklerinizi anlatabileceğin, kendini tanıtacağın ve başvuru amacınızı belirteceğin çok kısa bir paragraf yazmalısın.
Kişisel Bilgiler
- Adını, açık adresini, sana ulaşılabilecek telefon numaralarını ve e-mail adresini özgeçmişinin başına mutlaka yazmalısın.
- Doğum tarihi, doğum yeri, medeni durum gibi bilgiler mutlaka yazılmalı.
- Uyruğunu yurt dışındaki işlere başvuru yaparken yazabilirsin.
Eğitim Bilgileri
- Mezun olduğun programları ters kronolojik sıra ile yazmalısın.
- Okurken aldığın dereceleri ya da önemli başarıları ve genel not ortalamanı belirtebilirsin.
- Yeni mezunsan bu bölüm başta olmalı ama iş deneyimine sahipsen bu bölümü iş deneyimi bölümünün altına yazabilirsin.
İş/Staj Deneyimi
- Ters kronolojik sıra ile iş ve staj deneyimlerini yazmalısın.
- Çalıştığın yerdeki pozisyonunu belirterek her birinin altına sorumluluklarını ve genel olarak yaptığın işleri kısaca listelemelisin.
- Başarılarını özellikle vurgulamalısın.
Beceriler
- Bildiğin yabancı dilleri ve bilgisayar programlarını belirtebilirsin.
- Birkaç program ya da yabancı dil biliyorsan yanlarına hangi seviyede bildiğini ekleyebilirsin.
- Bunların dışında başvurduğun pozisyon özelinde yazılabilecek becerilerini yazabilirsin.
- Mesleğinizle ilgili profesyonel kuruluşlara üye iseniz bunları yazmanız sizin için
- Eğer pozisyon için gerekli ise ek bilgi başlığı altında sürücü belgenin olduğunu belirtebilirsin.
Eğitimler/Sertifikalar
- Katıldığın mesleki kurs ve eğitimleri, sertifikalarını uygun başlıklar altında belirtebilirsin.
Referanslar
- İki referans yazılabilir.
- Yeni mezunsan referanslarının biri hocandan, biri de stajyer olarak bağlı çalıştığın yöneticinden olabilir.
- Diğer seçenek ise, "Talep edildiğinde verilecektir" ibaresini eklemektir.
- Eğer referansın yoksa bu bölümü eklemeyebilirsin.
- Sizi çok yakından tanımayan kişileri referans olarak göstermeyin ve referans gösterdiğiniz kişilere önceden haber verin.
Peki CV Hazırlarken nelere dikkat etmeliyiz?
- Çok uzun olmamalı: Verdiğin bilgi seni mülakata çağırmalarını sağlamalı, az, eksik veya fazla bilgi vermekten kaçınmalısın.
Özellikle yeni mezunsanız özgeçmişiniz 1 sayfayı geçmemeli. - Facebook fotoğrafların yerinde güzel: Özgeçmişindeki fotoğrafının iş ilanlarına başvurabilecek ciddiyette olmasına özen göstermelisin.
- E-posta adresin ciddi durmalı: E-posta adresine özen göster, isim soyadından oluşan ciddi, telefonda da kodlaması kolay bir e-posta adresi kullanmalısın.
- Kişisel becerilerini ön plana çıkarmalısın! : Yeni mezunların sık karşılaştığı bir problem ilanlarda tecrübe istenmesi ve özgeçmişlerde tecrübe kısmının eksik kalması. Üniversitede üstlenilen görevler, üye olduğun kulüplerde yaptıklarını, sosyal sorumluluk çalışmalarını özgeçmişine aktararak bu alanlardaki başarılarını hem ön yazında hem de CV’inde öne çıkartabilirsin.
- İmla hatası yapmamaya özen göstermelisin: İşverenler, özgeçmişleri incelerken kişinin gösterdiği özene büyük önem veriyor. Özgeçmişini bitirdikten sonra, yanlışları düzeltmek adına mutlaka kontrol edip başka birilerinin de okunmasını sağlamalısın.
- İletişim bilgilerini eklemeyi unutmamalısın: Firmaların sana ulaşabilmesi için, gün içerisinde ulaşabilecekleri sana ait telefon numarası, e-posta adresi bilgilerini yazmayı ve değişiklik olduğunda güncellemeyi atlamamalısın.
- Mezun olmadan CV’ni hazırla: Mezuniyetini beklemeden özgeçmişini oluşturarak mezun olmadan başvuru yapmaya başlamalısın. Özgeçmişinde ve ön yazılarında mezun olacağın tarihi muhakkak belirtmelisin. Sosyal medya profilin de değerlendiriliyor: Adaylar artık işverenler tarafından sosyal medyada da takip ediliyor, adayın sosyal medya profil ve paylaşımlarını da inceleyen işveren sayısı artıyor. Sosyal medyayı kariyerin için avantaja dönüştürebilir, katıldığın aktiviteler ve iş dünyasına yönelik ilgi alanlarınla zenginleştirebilirsin. Bunu yaparken yalan ve gereksiz içeriklerden uzak durmak önem taşıyor.
- İş tecrübesi olanlar mutlaka eski çalıştığınız iş yerlerinden ayrılma sebeplerini belirtmeliler. Ancak burada işyerini karalayan ifadeler kullanılmamalıdır. Bu işlerdeki başarılarınız sizi diğer rakiplerinizden öne çıkarır.Özgün cümlelerle kısa, net ifadeler kullanmaya çalışın. CV’nin en fazla 2 sayfa olmalıdır. Yeni mezun ve az tecrübesi olanların CV’si bir sayfa olabilir. Yeni mezunların CV’sinde, akademik bilgileri, sertifikalarını öne çıkartması onu bir adım öne çıkaracaktır.
-
- Kronolojik CV Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- En son işinizden başlamak üzere geriye doğru işlerinizi sıralayınız. En son işinize en çok yeri verdiğinizden emin olun
- Sadece son on yıllık veya son üç veya dört pozisyonu detaylı olarak açıklayın. Daha önce çalıştığınız pozisyonlar, başvurulan pozisyonla doğrudan ilgili ise özgeçmişinizde yer verin.
- Gün ve ayı belirtmektense sadece çalışılan yıl aralığını belirtin. Bu tip detayları mülakat sırasında belirtebilirsiniz.
- Uzun süre çalıştığınız fırmadaki değiştirdiğiniz her pozisyonu belirtmek zorunda değilsiniz.
- Bulunduğunuz değişik pozisyonlarda aynı fonksiyonları yerine getirdiyseniz, bu fonksiyonları tekrar tekrar yazmak yerine son pozisyonlarınızda gösterin.
- Pozisyon açıklamalarında sadece kısa ve öz bilgilere yer verin.
- Başvurduğunuz pozisyonun belirlenmiş olan niteliklerine uygun bilgileri özellikle son pozisyonunuzu da detaylı olarak belirtin.
- Eğer eğitiminiz (üniversite mezuniyetiniz, son beş sene içerisinde ise) en üstte yer verebilirsiniz. Tecrübenizin daha ön planda olması gerekiyorsa, eğitiminiz ile ilgili bölüme özgeçmişinizin sonunda yer vermelisiniz.
İngilizce CV Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
İyi seviyede veya daha iyi bir İngilizce’ye sahipseniz mutlaka özgeçmişinizi İngilizce olarak da hazırlamalısınız. Başvurular arasından öne çıkmak, İngilizce bilginizi göstermek ve özgeçmişlerin İngilizce iletilmesini talep eden firmalara karşı önceden hazırlıklı olabilmek adına İngilizce özgeçmişi hazırlamanızda fayda var.
İngilizce CV Örneği
Kariyer.net'ten alıntıdır.
0 yorum: